Het Coronapaspoort vanaf 1 juli

De gedachte achter het Europees coronapaspoort is om reizen binnen de Europese unie eenvoudiger en uniform te maken. Alle Europese landen kennen dezelfde regels toe aan het coronapaspoort.

Dat biedt u, de reisbranche en de mensen die leven van toerisme veel duidelijkheid en houvast.

Het coronapaspoort in het kort:

  • Reizen binnen de Europese Unie kan deze zomer met het coronapaspoort.
  • Vanaf juli kan je via de CoronaCheck-app binnen de Europese Unie bewijzen of je tegen COVID-19 bent ingeënt, recent negatief bent getest of een besmetting hebt doorgemaakt.
  • Het paspoort garandeert niet dat je vrij kan reizen: de regels kunnen per land nog verschillen.
  • Mensen zonder smartphone kunnen het paspoort uitprinten.
  • Mensen die nog maar één vaccinprik hebben gekregen mogen ook een certificaat aanvragen. Landen mogen zelf bepalen of zij één prik genoeg vinden om iemand toe te laten of dat zij vaccinprikken eisen. Vakantiegangers moeten straks dus goed controleren of hun vakantieland genoegen neemt met één prik.

Het Coronapaspoort klinkt als een oplossing voor o.a. de toeristische sector deze zomer. Toch zijn er nog een aantal onzekerheden te benoemen:

  • Honderdduizenden Nederlanders wachten nog op de registratie van hun coronavaccinatie in het centrale RIVM-systeem. Die is straks nodig om eenvoudig met het coronapaspoort op reis te kunnen.
  • Op 15 juni wordt er in Europees verband verder gesproken over de details van het coronapaspoort. Hierbij is het mogelijk dat landen alsnog met aanvullende eisen komen op het coronapaspoort. Voorbeelden van aanvullende eisen zijn een quarantaineplicht bij aankomst of de geldigheidsduur van een PCR-test uitslag.

Het is u dan ook aan te raden om de regels omtrent uw bestemmingsland nauwlettend te volgen. Zodra er meer nieuws over de regels in Griekenland bekend zijn houden wij u op de hoogte op deze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *