Het weer in Griekenland

Griekenland is een land dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige eilanden en heerlijk eten. Het klimaat van Griekenland is echter ook iets om over te praten. We willen je graag meer vertellen over het klimaat in Griekenland, de beste reistijd en de invloed van het klimaat op het land en de cultuur.

Het klimaat van Griekenland wordt beïnvloed door de Middellandse Zee. Dit betekent dat het land een mediterraan klimaat heeft. Dit klimaat wordt gekenmerkt door warme en droge zomers en milde winters met regenval.

De zomermaanden van juni tot en met september zijn de warmste maanden van het jaar, met temperaturen die kunnen oplopen tot 30°C. In de wintermaanden van december tot en met februari zijn de temperaturen milder en valt er meer regen.

De beste reistijd voor Griekenland is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als je graag warm weer hebt en wilt genieten van de zon, dan zijn de zomermaanden ideaal. Als je liever minder drukte wilt en wat koeler weer, dan is het voor- of najaar een betere tijd om te reizen. In deze periodes zijn de temperaturen nog steeds aangenaam en is er minder toerisme.

Het klimaat van Griekenland heeft een grote invloed op het land en de cultuur. Het droge en warme klimaat heeft ervoor gezorgd dat Griekenland een rijke cultuur heeft op het gebied van landbouw. Olijfbomen en wijngaarden zijn veelvoorkomend in het landschap en de lokale keuken maakt gebruik van verse ingrediënten die in de regio worden verbouwd. Ook heeft het klimaat ervoor gezorgd dat er veel stranden zijn en dat watersporten populair zijn.

 1. Temperatuur:

  • Zomers (juni tot september): Hoge temperaturen, vaak boven de 30 graden Celsius.
  • Winters (december tot februari): Milde temperaturen, variërend van 8 tot 15 graden Celsius.
 2. Neerslag:

  • Zomermaanden: Weinig neerslag, mogelijk bijna droog.
  • Wintermaanden: Verhoogde neerslag, maar nog steeds minder dan de zomer.
 3. Luchtvochtigheid:

  • Lage luchtvochtigheid in de zomer, wat bijdraagt aan het warme en droge weer.
  • Hogere luchtvochtigheid in de winter, maar nog steeds over het algemeen matig.
 4. Wind:

  • Mogelijkheid van sterke winden, vooral in de zomer.
 5. Zonneschijn:

  • Veel zonneschijn gedurende het hele jaar, met langere zonuren in de zomer.

Het klimaat van Griekenland is echter ook kwetsbaar voor klimaatverandering. Het land heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met droogte en bosbranden, die de natuur en economie van het land hebben aangetast. Om deze reden werkt Griekenland actief aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van duurzame ontwikkeling.

Kortom, het klimaat van Griekenland is mediterraan met warme en droge zomers en milde winters met regenval. De beste reistijd is afhankelijk van je voorkeur en het klimaat heeft een grote invloed op de landbouw, cultuur en toerisme van het land. Het is echter ook kwetsbaar voor klimaatverandering en daarom wordt er hard gewerkt aan duurzame ontwikkeling. Plan je een reis naar Griekenland? Houd dan rekening met het klimaat en geniet van al het moois dat het land te bieden heeft!

Het gemiddelde jaarrond van de temperatuur in Griekenland varieert afhankelijk van de regio. Over het algemeen heeft Griekenland een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde, vochtige winters. Hier zijn gemiddelde temperaturen voor enkele algemene regio’s:

 1. Zuid-Griekenland (bijv. Athene):

  • Zomer (juni tot september): 25-35 °C (gemiddeld)
  • Winter (december tot februari): 8-15 °C (gemiddeld)
  • Jaargemiddelde: Ongeveer 18-20 °C
 2. Eilanden (bijv. Kreta, Rhodos):

  • Zomer (juni tot september): 25-35 °C (gemiddeld)
  • Winter (december tot februari): 10-18 °C (gemiddeld)
  • Jaargemiddelde: Ongeveer 18-22 °C
 3. Noord-Griekenland (bijv. Thessaloniki):

  • Zomer (juni tot september): 25-35 °C (gemiddeld)
  • Winter (december tot februari): 5-12 °C (gemiddeld)
  • Jaargemiddelde: Ongeveer 14-18 °C
 

Zonnige tips

Nieuw

Vakanties Griekenland

Appartementen Doryssa Coast

Vanaf prijs p.p. 927

Je zit zo op het strand;Direct aan zee;Ruime studio's en appartementen;Maak een fietstocht. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Nieuw

Vakanties Griekenland

Lithies

Vanaf prijs p.p. 633

Griekse gastvrijheid;Laat je betoveren door het uitzicht;Je voelt je er thuis;Met de ferry naar Kefalonia. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Nieuw

Vakanties Griekenland

Revera Traditional

Vanaf prijs p.p. 598

Authentiek adresje;Opladen bij het mooie zwembad;Een warme sfeer;Traditionele inrichting. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Nieuw

Vakanties Griekenland

Petani Beach Suites

Vanaf prijs p.p. 948

Adults only (18+);Moderne suites;Opladen bij het mooie zwembad;Direct aan zee;Zonnen op het terras. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Nieuw

Vakanties Griekenland

KV Villas

Vanaf prijs p.p. 948

Heel nieuw adresje;Altijd een warm welkom;Droom weg bij het uitzicht;Met oog voor detail ingericht. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Nieuw

Vakanties Griekenland

Hotel Petani Bay

Vanaf prijs p.p. 1,181

Adults only (16+);Uitzicht over de baai;Infinity pool;Huisgemaakt ontbijt. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Nieuw

Vakanties Griekenland

Mounty Island

Vanaf prijs p.p. 1,036

Landelijke privévilla's;Plons in je privézwembad;Omgeven door wonderschone natuur;Je voelt je de koning te rijk. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Nieuw

Vakanties Chalkidiki

Terra Olivia

Vanaf prijs p.p. 944

Geniet van de stilte;Altijd een vers ontbijt;Aandacht voor elke gast;Stijlvol ingericht. U boekt deze reis naar de zon direct via onze partner Eliza was here!

Webcam Griekenland

Wintermaanden

De winters zijn zacht met een gemiddelde temperatuur tussen de 9-13°C.

Beste reistijd

Voor een vakantie met aangename temperaturen is de beste reistijd voor Griekenland tussen mei november. In deze periode is de temperatuur aangenaam tot warm en de kans op neerslag laag.