De 5 mooiste plekjes op Kreta: Ontdek het eiland van de goden

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, is een plek waar geschiedenis, cultuur, en natuur samenkomen in een adembenemend decor. Met zijn schilderachtige dorpjes, oude ruïnes, kristalheldere wateren en imposante bergen, biedt Kreta een ongeëvenaarde ervaring voor elke reiziger. In deze blog nemen we je mee naar de vijf mooiste plekjes op Kreta die je absoluut niet mag missen.

1. Samariakloof

Ligging en Kenmerken

De Samariakloof, gelegen in het Samaria National Park in het westen van Kreta, is een van de langste kloven van Europa, met een lengte van 16 kilometer. Deze indrukwekkende kloof biedt een uitdagende maar onvergetelijke wandelervaring door een spectaculair landschap van steile rotswanden, weelderige vegetatie en kristalheldere beekjes.

Powered by GetYourGuide

Hoogtepunten

 • Uitdagende Wandeling: De tocht begint bij Xyloskalo op een hoogte van 1.200 meter en eindigt bij het dorp Agia Roumeli aan de Libische Zee.
 • Adembenemende Natuur: Onderweg passeer je unieke flora en fauna, waaronder de zeldzame Kri-kri geiten.
 • Smalle Passage: Een van de meest iconische punten is de “IJzeren Poort”, waar de kloof slechts 4 meter breed is met rotswanden die 300 meter hoog oprijzen.

2. Elafonissi Beach

Ligging en Kenmerken

Elafonissi Beach, gelegen aan de zuidwestkust van Kreta, staat bekend om zijn roze zand en ondiepe turquoise wateren. Dit prachtige strand wordt vaak genoemd als een van de mooiste stranden ter wereld en biedt een paradijselijke ervaring.

Hoogtepunten

 • Roze Zand: Het roze zand ontstaat door het mengen van gebroken schelpen met wit zand, wat een unieke uitstraling geeft.
 • Lagunes en Duintjes: Het strand bestaat uit verschillende kleine lagunes en duintjes die perfect zijn voor ontspanning en verkenning.
 • Beschermd Natuurgebied: Elafonissi is een beschermd natuurgebied, wat betekent dat de natuurlijke schoonheid goed behouden is gebleven.
Powered by GetYourGuide

3. Knossos Paleis

Ligging en Kenmerken

Het paleis van Knossos, gelegen nabij Heraklion, is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Dit indrukwekkende paleis was het centrum van de Minoïsche beschaving en biedt een fascinerende blik in het verleden.

Hoogtepunten

 • Historische Betekenis: Het paleis van Knossos dateert uit ongeveer 1900 v.Chr. en wordt geassocieerd met de mythen van koning Minos en de Minotaurus.
 • Uitgebreide Ruïnes: Bezoekers kunnen door de uitgebreide ruïnes wandelen, inclusief de troonzaal, de grote trap en de koninklijke appartementen.
 • Fresco’s en Kunstwerken: Veel van de originele fresco’s en kunstwerken zijn goed bewaard gebleven en geven inzicht in de Minoïsche cultuur en kunst.
Powered by GetYourGuide

4. Balos Lagoon

Ligging en Kenmerken

Balos Lagoon, gelegen aan de noordwestkust van Kreta, is een van de meest fotogenieke plekken op het eiland. De lagune, omringd door witte zandstranden en heldere blauwe wateren, biedt een idyllische setting die je gezien moet hebben.

Hoogtepunten

 • Spectaculaire Uitzichten: De panoramische uitzichten vanaf de omliggende heuvels zijn adembenemend en perfect voor fotografie.
 • Onvergetelijke Zwemervaring: Het ondiepe water van de lagune is perfect om in te zwemmen en te snorkelen.
 • Natuurlijke Schoonheid: Balos is een beschermd natuurgebied, wat bijdraagt aan de ongerepte schoonheid van het landschap.
Powered by GetYourGuide

5. Rethymnon Oude Stad

Ligging en Kenmerken

Rethymnon, gelegen aan de noordkust van Kreta, biedt een charmante mix van Venetiaanse en Ottomaanse architectuur. De oude stad is een doolhof van smalle straatjes, schilderachtige pleinen en historische gebouwen.

Hoogtepunten

 • Venetiaanse Haven: De pittoreske haven, omringd door kleurrijke gebouwen en gezellige tavernes, is een perfecte plek voor een avondwandeling.
 • Fortezza Kasteel: Dit imposante kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad en de zee en herinnert aan de Venetiaanse periode.
 • Cultuur en Geschiedenis: De oude stad herbergt talloze historische kerken, moskeeën en musea die een bezoek waard zijn.
Powered by GetYourGuide

Conclusie

Kreta is een eiland vol contrasten en biedt een schat aan natuurlijke en culturele schatten. Of je nu een avontuurlijke wandelaar bent, een liefhebber van geschiedenis, of gewoon op zoek bent naar ontspanning op een van de mooiste stranden ter wereld, Kreta heeft het allemaal. De Samariakloof, Elafonissi Beach, het Knossos Paleis, Balos Lagoon en de oude stad van Rethymnon zijn slechts een greep uit de vele prachtige plekken die dit eiland te bieden heeft. Plan je volgende reis naar Kreta en ontdek zelf waarom dit eiland een van de mooiste bestemmingen in de Middellandse Zee is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *